FORUM

CENY TRZODY
 
Notifications
Clear all

CENY TRZODY

56.4 K Posty
821 Users
0 Reactions
16.8 M Widok
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

zawsze to dwa zaklady a nie jeden monopolista

 
Opublikowany : 01/07/2009 9:35 pm
jagienka
(@jagienka)
Posty: 451
Reputable Member
 

ja obawiałabym się niskich cen...sądząc po tym, co Pini robi na Węgrzech...

 
Opublikowany : 02/07/2009 12:35 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Niczego dobrego w związku z tego typu zakładami bym nie oczekiwał.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 02/07/2009 3:28 pm
monikaa
(@monikaa)
Posty: 1876
Noble Member
 

wg mnie bedzie ciezko dopasowac sie do niego z jakoscia a przede wszystkim waga.....

tel: 502 021 584
WARCHLAKI Z IMPORTU

 
Opublikowany : 02/07/2009 3:53 pm
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

wg mnie bedzie ciezko dopasowac sie do niego z jakoscia a przede wszystkim waga.....

tzn.

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 02/07/2009 5:30 pm
(@stary11)
Posty: 16
Active Member
 

drodzy państwo napiszcie na forum jakie są ceny tuczników w tym tygodniu pozdrawiam :P

 
Opublikowany : 02/07/2009 6:03 pm
monikaa
(@monikaa)
Posty: 1876
Noble Member
 

waga od do, twarde przedzialy, nawet 1 kg w ta lub w tamta strone= potracenie z ceny, to sama z miesnoscia, i nie ma ze boli

tel: 502 021 584
WARCHLAKI Z IMPORTU

 
Opublikowany : 02/07/2009 6:54 pm
marek mokwa
(@marek-mokwa)
Posty: 622
Honorable Member
 

5,4 netto

 
Opublikowany : 02/07/2009 8:03 pm
(@andre)
Posty: 1116
Noble Member
 

waga od do, twarde przedzialy, nawet 1 kg w ta lub w tamta strone= potracenie z ceny, to sama z miesnoscia, i nie ma ze boli

skoro takie maja warunki to powiedz kto im sprzedaje ? kto bedzie wstanie im udowodnic ze jest tak a nie inaczej , to raczej przypomina gre w rosyjska ruletke :lol:

 
Opublikowany : 02/07/2009 8:55 pm
(@daniel0)
Posty: 421
Reputable Member
 

no jasne że limity wagowe i pułap mięsności będa.przecież Animex i inne zakłady już tak rozliczaja od dawien dawna.żeby tylko kg jak mówi Monika...wystarczy 1g przekroczonego limitu i kilka gr na każdym kg leci do dołu.nie wygodne takie zasady ale co zrobic

 
Opublikowany : 02/07/2009 9:35 pm
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

jak co zrobic zmienic odbiorce od i cala logika

 
Opublikowany : 02/07/2009 10:34 pm
(@kasia-i-pawel)
Posty: 278
Reputable Member
 

jak co zrobic zmienic odbiorce od i cala logika

Zgadzam się z tobą Arek.
Chciałam zauważyć również, że oznaczanie tucznika jako klasa druga ze względu na to, że jego waga przekroczyła określone limity wagowe, jest dla mnie niezrozumiałe, gdyż nie spotkałam się z mięsem ani wyrobem mięsnym w sklepie oznaczonym klasą drugą. W takim razie pytam co dzieje się z tucznikiem, który otrzymał wagową klasę drugą? Z tego co wiem, taki tucznik w ZM traktowany jest na równi z klasą pierwszą (chyba że się mylę, może ktoś naświetli mi sprawę przyznawania klas w wadze żywej).

Kto pyta nie błądzi!!!!!!!

 
Opublikowany : 02/07/2009 11:05 pm
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

w klasie drugiej swinia jest bardziej otluszczona sami to widzicie jak zabijecie dla siebie tucznika takiego 130 kg to na grzbiecie i nie tylko okrasa na cegle no troche przesadzam ale chyba zrozumiecie a za tluszcz nikt nie chce drogo placic

 
Opublikowany : 02/07/2009 11:23 pm
(@prosiaq)
Posty: 244
Estimable Member
 

Słyszeliście o tym jakimś Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego?
Czemu znów jakieś potrącenie z faktury, niby tylko 0,1% od kwoty netto ale zawsze. Po co to komu?

 
Opublikowany : 02/07/2009 11:59 pm
(@robek)
Posty: 365
Reputable Member
 

Słyszeliście o tym jakimś Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego?
Czemu znów jakieś potrącenie z faktury, niby tylko 0,1% od kwoty netto ale zawsze. Po co to komu?

Oczywiście, stara sprawa i mocno nagłośniona w ostatnim czasie !
Idea słuszna i nie problem że robią potrącenia ale żeby te pieniądze dobrze wydali !!!

Robert

 
Opublikowany : 03/07/2009 8:39 am
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

w klasie drugiej swinia jest bardziej otluszczona sami to widzicie jak zabijecie dla siebie tucznika takiego 130 kg to na grzbiecie i nie tylko okrasa na cegle no troche przesadzam ale chyba zrozumiecie a za tluszcz nikt nie chce drogo placic

Głównie liczy sie % udział mięsa a nie grubośc słoniny. Wiekszy tucznik to słonina grubsza ale i schab też.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 03/07/2009 9:55 am
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

no jasne że limity wagowe i pułap mięsności będa.przecież Animex i inne zakłady już tak rozliczaja od dawien dawna.żeby tylko kg jak mówi Monika...wystarczy 1g przekroczonego limitu i kilka gr na każdym kg leci do dołu.nie wygodne takie zasady ale co zrobic

Wymagania jak wymagania, wszystko jest do zrobienia tylko że za wymaganiami powinna iść w parze wyższa cena, bo jeśli mam dokładac staran żeby zmiescic sie w limitach wagowych a potem dostaje cene taka sama ( np Ełk) jak w zakładach gdzie takie drastyczne wymagania nie maja miejsca to dziękuje bardzo!

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 03/07/2009 10:03 am
 MM
(@_mm_)
Posty: 17
Active Member
 

Moim zdaniem większy wpływ na mięsność ma grubość słoniny.Kiedyś sprzedawałem do ZM Matczak oni na rozliczeniu podawali gr. słoniny, oko polędwicy , % mięsności. Wynikało z tego że 1mm słoniny równoważy ok.2,5 mm oka polędwicy czyli aby miesność wzrosła o określoną jednostkę słonina musi być mniejsza o 1mm lub oko polędwicy większe o ok.2,5mm. Pozdrawiam Marek

Marek

 
Opublikowany : 03/07/2009 1:02 pm
(@magier)
Posty: 441
Reputable Member
 

A wracajac do cen... Cos sie dzieje niedobrego (poszlo zamowienie na zachod) i od poniedzialku cena ma poleciec o ok 20-30gr w dol. Pozdrawiam

 
Opublikowany : 03/07/2009 5:48 pm
(@kasia-i-pawel)
Posty: 278
Reputable Member
 

Moim zdaniem większy wpływ na mięsność ma grubość słoniny.Kiedyś sprzedawałem do ZM Matczak oni na rozliczeniu podawali gr. słoniny, oko polędwicy , % mięsności. Wynikało z tego że 1mm słoniny równoważy ok.2,5 mm oka polędwicy czyli aby miesność wzrosła o określoną jednostkę słonina musi być mniejsza o 1mm lub oko polędwicy większe o ok.2,5mm. Pozdrawiam Marek

I tak wszystko razem zmielą i dadzą do kiełbasy a ludzie na grilu usmażą i powiedzą - "pyszne było".
Mój znajomy ma małą przydomową ubojnie i masarnie, kiedyś przyszedł do niego mądry pan z teczką i zaproponował mu przepis na kiełbaskę. Koszt wytworzenia kilograma kiełbasy wynosiłby ok. 2 zł!!!. Kolega nie przyjął przepisu, ale ilu przyjęło - tego niestety nie wiemy. :!:

Kto pyta nie błądzi!!!!!!!

 
Opublikowany : 03/07/2009 6:18 pm
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Moim zdaniem większy wpływ na mięsność ma grubość słoniny.Kiedyś sprzedawałem do ZM Matczak oni na rozliczeniu podawali gr. słoniny, oko polędwicy , % mięsności. Wynikało z tego że 1mm słoniny równoważy ok.2,5 mm oka polędwicy czyli aby miesność wzrosła o określoną jednostkę słonina musi być mniejsza o 1mm lub oko polędwicy większe o ok.2,5mm. Pozdrawiam Marek

Zgoda, tak jak powiedziałes grubośc słoniny ma wpływ na mięsnosc tak samo jak wielkość oka polędwicy, są to argumenty funkcji która wylicza %miesności, więc skoro w rozliczeniu bierze sie pod uwage %miesa to doliczanie dodatkowo potraceń za grubośc słoniny jak to robia niektóre zakłady jest nieporozumieniem!

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 03/07/2009 9:48 pm
(@andre)
Posty: 1116
Noble Member
 

co jest nikt nie komentuje aktualnych cennikow zakladow miesnych? np. duda czy salus

 
Opublikowany : 03/07/2009 10:50 pm
(@kasia-i-pawel)
Posty: 278
Reputable Member
 

Dzisiaj jest piątek. U nas skupują tylko w poniedziałki i środy.

Kto pyta nie błądzi!!!!!!!

 
Opublikowany : 03/07/2009 10:52 pm
 arti
(@arti)
Posty: 121
Estimable Member
 

5,3 + vat za żywą

 
Opublikowany : 04/07/2009 12:06 am
(@daniel0)
Posty: 421
Reputable Member
 

jak co zrobic zmienic odbiorce od i cala logika

no jasne to normalka bo przecież nie będę narażał się na straty z powodu jakichś śmiesznych zasad wytyczonych wyłącznie po to żeby uszczknąc dodatkowe grosze z ceny.

 
Opublikowany : 04/07/2009 8:10 pm
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

cos slychac ze od poniedzialku lekkie obnizki

 
Opublikowany : 04/07/2009 10:04 pm
marek mokwa
(@marek-mokwa)
Posty: 622
Honorable Member
 

zeszły tydzień 5,40

 
Opublikowany : 06/07/2009 8:13 pm
(@kasia-i-pawel)
Posty: 278
Reputable Member
 

u nas dzisiaj 5 + Vat - spadek :!:

Kto pyta nie błądzi!!!!!!!

 
Opublikowany : 06/07/2009 8:16 pm
Peron
(@peron)
Posty: 2717
Famed Member
 

5.25 plus Vat.

 
Opublikowany : 07/07/2009 10:40 am
(@magier)
Posty: 441
Reputable Member
 

A pisalem juz w piatk o szykujacych sie obnizkach ale forumowicze byli
zajeci wymiana pogladow na temat miesnosci swin, gruboscia sloniny...:) Przyjechaly samochody z zachodu i przez 2 tyg maja ponoc obowiazywac te obnizone stawki. Jezeli euro stanieje to niestety ale znowu przyjedzie zywiec z zachodu. Jezeli nie to po chwilowych obnizkach cenniki wroca do poziomu z przed tygodnia. Podobna sytuacja miala miejsce na przelomie sierpnia i wrzesnia jak pamietacie, tylko wtedy spadek byl o 40-50gr. Co by nie bylo to i tak dzisiejsza "niska" cena jest zadowalajaca:) Pozdrawiam!

 
Opublikowany : 07/07/2009 5:56 pm
Strona 242 / 1880
Share: